Feiten

Fabels en feiten

Demo behandeling

Voeding

Fabel: Het is goed om zo min mogelijk vet te eten.
Feit: Vetten zijn onmisbaar omdat uw lichaam sommige vitamines alleen uit vet kan opnemen. Het is dus geen goed idee om alle vet uit uw menu te schrappen. Wel is het verstandig te letten op welke soorten vet u eet: onverzadigde vetten hebben de voorkeur.

Fabel: Rauwkost is gezonder dan gekookte groente.
Feit: U neemt uit gekookte groente gemakkelijker voedingsstoffen op dan uit rauwe groente. Maar door koken gaan er wel wat van deze gezonde voedingsstoffen verloren. Daarom kunt u het beste afwisselen: rauwkost, groente die in een kleine hoeveelheid water gekookt is en kort geroerbakte groenten. Want ook bij het roerbakken blijven veel voedingsstoffen behouden.

Fabel: Diepvriesgroenten zijn niet zo gezond.
Feit: Diepvriesgroenten bevatten over het algemeen net zoveel of soms nog iets meer vitamines dan verse groenten. Dit komt omdat de groenten kort na het oogsten ingevroren worden. Als verse groente wat langer ligt, neemt de hoeveelheid vitamines iets af.
Groenten in pot of blik bevatten iets minder vitamines dan verse, maar zijn evengoed voldoende gezond.

Fabel: In plaats van groente kan ik net zo goed een vitaminepil nemen.
Feit: Naast vitamines bevatten groenten nog veel meer stoffen die uw lichaam nodig heeft. Een vitaminepil is dus geen goed alternatief voor het eten van groente.

Fabel: Chocola is goed voor hart en bloedvaten.
Feit: Uit onderzoek blijkt dat er aanwijzingen zijn dat de flavonoïden in pure chocolade een gunstige uitwerking op hart en bloedvaten hebben. Dit betekent echter niet dat het gezond is om vijf of zes repen per dag te eten, want ook pure chocola bevat veel suiker en vet. Dit is juist weer minder goed voor de gezondheid en een eventueel positief effect gaat hierdoor al snel verloren.

Fabel: Van chocola word je gelukkig.
Feit: Er zitten in chocola inderdaad stoffen die verwant zijn aan cannabis, amfetamine en cafeïne, maar slechts in hele kleine hoeveelheden. Het eten van chocola zal dus lang niet bij iedereen een goed gevoel geven. Wat chocolade voor veel mensen toch zo onweerstaanbaar maakt, is de zoete smaak van de suiker en het lekkere mondgevoel: het smelt op de tong.

Terug

Dieet

Fabel: Brood, aardappelen, pasta en rijst zijn dikmakers.
Feit: Deze voedingsmiddelen bestaan uit koolhydraten en daarvan wordt gedacht dat het schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt en daardoor aanzet tot meer eten. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Koolhydraten bevatten minder calorieën dan vet en genoemde voedingmiddelen bevatten vaak ook vezels die sneller een verzadigd gevoel geven. Het is niet voor niets dat deze voedingsmiddelen een groot vak innemen op de Schijf van vijf van het Voedingscentrum.
De enige bewezen oorzaak van gewichtstoename is een grotere energie-inname dan de hoeveelheid die verbrand wordt.

Fabel: Om af te vallen moet je koolhydraten en vet gescheiden eten.
Feit: Hier is nooit een wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Er is maar één manier waarop u gewicht kunt verliezen en dat is door minder calorieën binnen te krijgen dan u verbrandt. De werking van diëten waarbij koolhydraten en vetten niet samen gegeten worden, berust waarschijnlijk op vermindering van het aantal calorieën en een bewuster eetpatroon.

Fabel: Van bananen word je dik en ze veroorzaken verstopping.
Feit: Bananen bevatten helemaal geen vet en juist wel veel vezels. In combinatie met voldoende vocht, gaan bananen juist verstopping tegen. Ook zitten er in bananen belangrijke mineralen en sporenelementen. Het aantal calorieën valt reuze mee; een banaan is dus een prima en gezonde keuze als u zin heeft in een tussendoortje.

Fabel: Lightproducten kunnen onbeperkt gegeten worden.
Feit: 'Light' betekent dat het product iets minder suiker of vet bevat dan de oorspronkelijke versie. Dit houdt echter niet in dat deze producten altijd caloriearm zijn. Bijvoorbeeld light chips bevatten nauwelijks minder calorieën dan gewone chips. Meer ervan eten omdat er 'light' op staat, is dan ook geen goed idee.
Producten met kunstmatige zoetstoffen in plaats van suiker kunnen weliswaar een besparing van calorieën opleveren. Het is echter niet uitgesloten dat de bloedsuikerspiegel nadelig beïnvloed wordt omdat uw lichaam 'misleid' wordt. Met het gebruik van lightproducten is voorzichtigheid dus geboden.

Fabel: Snel en blijvend afvallen is mogelijk.
Feit: Een dieet kan een spectaculair effect hebben; voor een korte periode. Vaak zitten de kilo's er zo weer aan. Snel en zonder moeite afvallen is een utopie. Om blijvend gewicht te verliezen helpt een tijdelijk dieet niet. U zult nieuwe eetgewoonten moeten aannemen en regelmatig aan lichaamsbeweging moeten doen. En vooral, stel uzelf een realistisch doel en neem ruim de tijd om dat te bereiken.

Fabel: Ik heb zware botten, daarom ben ik zo zwaar.
Feit: Heel veel invloed heeft dit niet op uw lichaamsgewicht. Als u zware botten hebt, zal dat uiteindelijk maar zo'n twee kilo schelen.

Fabel: Iedereen kan slank worden, als je maar wilt.
Feit: Hoe uw figuur eruit ziet en hoeveel u weegt wordt bepaald door verschillende factoren. Vijftig procent wordt door uw genetische aanleg bepaald. Daarnaast speelt uw stofwisseling een belangrijke rol. Ook dit is een aangeboren gegeven. De stofwisseling is echter wel wat te beïnvloeden: positief door beweging en gezond eten, negatief door veel en streng lijnen. Tot slot speelt de leeftijd een rol. Met het klimmen der jaren worden we nu eenmaal wat zwaarder omdat de stofwisseling wat minder snel gaat.
Het is dus beslist niet zo dat het figuur van een fotomodel binnen ieders bereik ligt. Wel kunt u door een gezonde leefstijl het figuur krijgen dat bij u past en ervoor zorgen dat u lekker in uw vel zit.

Terug

Eetproblemen

Fabel: Als je een eetprobleem hebt ben je of heel dun, of heel dik.
Feit: Dit is lang niet altijd zo. Bijvoorbeeld bij boulimia nervosa is een normaal lichaamsgewicht juist één van de kenmerken. Een eetstoornis is dus niet altijd aan de buitenkant te herkennen en het lichaamsgewicht zegt ook lang niet altijd iets over de ernst van het eetprobleem.

Fabel: Eetproblemen worden veroorzaakt door al die slanke fotomodellen van tegenwoordig.
Feit: Het slankheidsideaal heeft een veel minder grote invloed op het ontstaan van eetproblemen dan vaak gedacht wordt. Er is niet één enkele oorzaak aan te wijzen: aan een eetprobleem ligt altijd een combinatie van een groot aantal factoren ten grondslag.

Fabel: Er heerst momenteel een epidemie van anorexia en boulimia nervosa.
Feit: De laatste vijftig jaar is het aantal gevallen niet toegenomen, ook al wordt dat in de media soms wel beweerd.

Fabel: Alleen pubermeisjes krijgen eetproblemen.
Feit: In Nederland zijn er ruim 20.000 vrouwen van boven de veertig met een eetstoornis. Een eetprobleem ontstaat vaak in een levensfase waarin veel verandert. Dat kan dus tijdens de puberteit zijn, maar ook op volwassen leeftijd, bijvoorbeeld rond de veertig of als de overgang nadert.

Fabel: Alleen meisjes en vrouwen krijgen anorexia of boulimia nervosa.
Feit: Van de mensen met anorexia of boulimia nervosa is ongeveer negentig procent vrouw. Het is waar dat meer vrouwen dan mannen hiermee te maken hebben, maar dat betekent absoluut niet dat jongens of mannen geen risico lopen. Misschien is het aantal jongens en mannen zelfs wel hoger dan gedacht wordt, omdat eetstoornissen nog altijd als 'meidenziekte' gezien worden. Jongens en mannen houden hun eetstoornis uit schaamte vaak goed verborgen.

Fabel: Eetstoornissen kwamen vroeger niet voor.
Feit: Eeuwen geleden waren er al nonnen die streng vastten uit religieuze overwegingen. Ook waren er op kermissen en markten vastenwonders, hongerkunstenaars en 'levende skeletten' te bezichtigen. Zij waren soms zeer beroemd en oogstten veel bewondering. Anorexia nervosa was destijds amusement.
Ook boulimia nervosa is niet nieuw. Zo hadden de Romeinen de gewoonte om na een overvloedige maaltijd over te geven. Dik zijn werd in die tijd als afkeurenswaardig beschouwd.

Terug