Andere hulp

Techniek

Demo behandeling

Hoewel Etendebaas.nl zo is ontworpen dat zoveel mogelijk mensen met zoveel mogelijk verschillende computers gebruik kunnen maken van de behandeling, kan het toch zijn dat er iets fout gaat.
Het kan zijn dat dit aan ons ligt; laat het ons dan vooral weten, via uw hulpverlener of via de contactpagina. Het kan ook aan een verkeerde instelling op uw computer liggen. Meestal is daar zonder veel moeite iets aan te doen.

Hieronder worden een aantal zaken genoemd waarmee u eventuele problemen kunt verhelpen of voorkomen.

Minimale eisen waaraan uw computer moet voldoen

Om gebruik te kunnen maken van de internetbehandeling moet uw computer aan een aantal minimale eisen voldoen.

 • De PC moet zijn voorzien van een Pentium 4 processor, of hoger.
 • De PC moet minimaal 256 MB werkgeheugen bevatten.
 • Op de PC moet Internet Explorer 7 of hoger of een recente versie van Firefox zijn geïnstalleerd.
 • De laatste versie van de Flash Player moet zijn geïnstalleerd.
 • Voor de internetverbinding is minimaal een 2 Mbit breedbandverbinding nodig.
 • De beeldschermresolutie moet minimaal op 1024x768 zijn ingesteld (1280x1024 aanbevolen).

Terug
 

Mobiel internet en de internetbehandeling

Doordat de Flash Player noodzakelijk is om gebruik te kunnen maken van de internetbehandeling kan er géén gebruik gemaakt worden van Apple's iOS apparaten (iPhone, iPad). Op deze apparaten kan de Flash Player namelijk niet worden geïnstalleerd.
Op het Android besturingsysteem kan de Flash Player wél worden geïnstalleerd, maar door de beperkte schermgrootte en resolutie van Android telefoons zijn ook deze apparaten niet geschikt voor de internetbehandeling. Op Android tablets is dit in principe wel mogelijk, maar de gebruikservaring zal niet optimaal zijn.

Terug

Het goed instellen van de interne klok op uw computer

Tijdens de behandeling worden vaak de tijd en datum met verschillende berichten meegestuurd. Bovendien wordt de tijd en datum genoteerd in het eetschrift. Als de interne klok van de computer waarop u werkt niet op tijd staat kan dit tot problemen leiden.

U kunt op de klok van uw computer heel eenvoudig zelf de correcte tijd instellen.

Windows XP:

 1. Dubbelklik op de tijdsweergave helemaal rechtsonder in beeld.
 2. In het nu geopende venster staat rechts een ronde klok, met daaronder nogmaals de tijdweergave (zie afbeelding).
 3. In deze weergave kunt u met de kleine pijltjes de tijd aanpassen.

 


Windows 7:

 1. klik met de rechtermuisknop op het klokje helemaal rechtsonder in beeld.
 2. klik op "Datum/tijd aanpassen".
 3. klik op "Datum en tijd wijzigen".
 4. in dit venster kunt u met de kleine pijltjes de tijd aanpassen.


Klok instellen Windows 7

Terug
 

Het uitschakelen van pop-up blokkers

De internetbehandeling maakt gebruikt van pop-ups. Hoewel deze pop-ups niet schadelijk zijn, maken veel andere websites wel gebruik van schadelijke en/of ongewenste pop-ups.
Veel mensen hebben daarom zogenaamde pop-up blokkers geïnstalleerd.

Deze programma's kunnen er echter ook voor zorgen dat er problemen ontstaan bij het gebruik van de internetbehandeling. Het is daarom belangrijk pop-up blokkers uit te schakelen als u gebruik wilt maken van de internetbehandeling, of de pop-up blokker zo in te stellen dat de pop-ups van www.etendebaas.nl wel worden toegestaan.

Helaas zijn er zoveel verschillende pop-up blokkers in omloop, dat het niet mogelijk is voor al deze programma te beschrijven hoe ze ingesteld of uitgezet kunnen worden. De twee meest gebruikte worden hieronder beschreven.

Windows XP, Windows Vista en Windows 7
Vanaf de installatie van Service Pack 2 in Windows XP wordt automatisch ook een pop-up blokker mee geïnstalleerd. Het kan zijn dat u daardoor bij het gebruik van de internetbehandeling in plaats van het verwachte venster een gele balk boven in beeld ziet verschijnen (zie afbeelding).
Door op deze gele balk te klikken kunt u kiezen voor 'Pop-ups van deze website altijd toestaan...'

Pop-up blokker Windows XP


Googlebar

Veel mensen hebben de Googlebar geïnstalleerd. In deze Googlebar is ook een pop-up blokker geïntegreerd. Door op het woord 'geblokkeerd' te klikken, kunt u de blokker uitschakelen (zie afbeelding).

Pop-up blokker Google Bar

Terug
 

Het installeren van de nieuwste versie van de Flash Player

Vrijwel de gehele internetbehandeling maakt gebruikt van Adobe Flash. Als van dit kleine, ondersteunende programma niet de nieuwste versie op uw computer is geïnstalleerd kan dit voor problemen zorgen, of kunt u misschien zelfs helemaal geen gebruik maken van de behandeling.

Om er zeker van te zijn dat de nieuwste versie op uw computer is geïnstalleerd doet u het volgende:

 1. Ga naar het Adobe Flash Player Download Center.
 2. Klik op de knop 'Nu downloaden' (zie afbeelding)
 3. Belangrijk! Het kan zijn dat er een gele balk boven het scherm van Internet Explorer verschijnt. Klik hier op om de download door te laten gaan.
 4. Na korte tijd verschijnt een nieuwe pagina met ronddraaiend logo ten teken dat de software succesvol is geïnstalleerd.

Adobe Flash Player installeren

Het is aan te bevelen het vinkje bij 'Toevoegen aan uw download'  weg te halen aangezien u op deze manier mogelijk een popup-blocker zou kunnen installeren.

Terug
 

Bescherming van uw privacy

Tactive en het team van Etendebaas.nl doen er uiteraard alles aan om de privacy van de website bezoekers en de deelnemer aan de internetbehandeling te beschermen.
De inloggegevens en de dossiers van de deelnemers worden dan ook bewaard op een sterk beveiligde server. Bovendien wordt alle communicatie over het internet tussen uw computer en de server van Etendebaas.nl versleuteld vóór ze verzonden wordt.

Echter, ook op uw eigen computer zijn een aantal veiligheidsmaatregelen wenselijk. Hieronder worden een aantal van die maatregelen beschreven.

 • Installeer goede antivirus-software. U voorkomt hiermee niet alleen beschadiging van uw computer maar ook besmetting met virussen die specifiek bedoeld zijn om gegevens van uw computer te stelen. Voorbeelden van antivirussoftware zijn Norton Antivirus, McAfee Antivrus, ESET, of Bullguard. Microsoft bied gratis antivirus software voor gebruikers van Windows XP of hoger.
 • Installeer software die u beschermt tegen spyware. Spyware is software die voor veel ongewenste e-mail en ongewenste pop-ups kan zorgen, maar ook gegevens van uw computer kan stelen of kwaadwillenden toegang tot uw PC kan verschaffen. Voorbeelden zijn Ad-Aware en Windows Defender.
 • Zorg dat er op uw computer een firewall actief is. Een firewall voorkomt dat anderen via het internet toegang kunnen krijgen tot uw PC. Vanaf Windows XP (met servicepack 2) is in Windows standaard een firewall aanwezig.

Het kan ook verstandig zijn een aantal standaardinstellingen van Internet Explorer te wijzigen.

Het uitschakelen van Autoaanvullen voorkomt dat de adressen van recent bezochte websites ongevraagd op het scherm verschijnen en dat anderen makkelijk uw inlognaam te weten kunnen komen.

 • Ga in Internet Explorer naar Extra – Internet opties – Inhoud – Automatisch aanvullen en klik op "instellen" U kunt hier los van elkaar het autoaanvullen van websiteadressen, formulieren en gebruikersnamen aan- en uitvinken.

Autoaanvullen instellen

Het uitschakelen en wissen van de Geschiedenis voorkomt dat de adressen van bezochte websites in het geheugen van de computer terecht komen en daardoor makkelijk te achterhalen zijn.

 • Ga in Internet Explorer naar Extra - Internet opties - Algemeen en klik bij Browsergeschiedenis op "instellingen". Zet daar bij Geschiedenis de teller van 20 naar 0.

Geschiedenis uitschakelen
Terug

Het vergroten van het beeld

Als u de tekst op de website of het beeld in zijn geheel wat te klein vindt, zijn er een paar manieren om het beeld te vergroten of in te zoomen op de website.

- Gebruik de a ->A knop (rechts bovenaan ieder pagina).Deze knop maakt het grootste deel van de teksten op de website groter. Alleen de menuteksten, de paginatitels en tekst op bepaalde knoppen worden hierdoor niet vergroot. Bij sommige teksten zal een scrollbalk ontstaan. De a ->A knop werkt alleen binnen deze website en heeft geen effect op andere websites. Binnen het dossier van de internetbehandeling is deze knop niet aanwezig.

- Gebruik het scrollwiel van uw muis in combinatie met de Ctrl-toets

Als u de Ctrl toets ingedrukt houd terwijl u met het scrollwiel van de muis op of neer scrollt, zoomt u in of uit op de gehele website. Dit werkt op alle onderdelen van de website, maar heeft geen effect binnen het dossier van de internetbehandeling. Deze zoomfunctie kunt u ook gebruiken via "In- en uitzoomen" onder het menuitem "Beeld".
Deze oplossing werkt bij de meeste webites.

- Verander de resolutie van uw beeldscherm.

door met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad van Windows te klikken verschijnt een menu.

Windows XP:Windows 7: Klik op "Eigenschappen" of "Schermresolutie". In het daarna verschijnende venster beweegt u het schuifje naar links of klikt u op de knop bij "Resolutie" en beweegt
u het schuifje naar beneden.

Windows XP:Windows 7:Hierdoor kan het beeld vertekend raken, het kan zijn dat u een paar instellingen uit moet proberen voor u het gewenste resultaat heeft.
Deze oplossing werk niet alleen voor websites, maar voor alles wat u op uw computerbeeldscherm ziet.

Terug