Pillen en poeders

Oneigenlijk gebruik

Demo behandeling

Om gewicht te verliezen of eetbuien te compenseren, worden soms medicijnen of middelen gebruikt die bedoeld zijn voor andere aandoeningen. Dit is niet zonder risico.

HCG hormoonkuur

De afkorting HCG staat voor humaan chorio gonadotrofine. Dit is een menselijk hormoon dat wordt voorgeschreven bij onvruchtbaarheid. Het hormoon wordt gewonnen uit de urine van zwangere vrouwen die speciaal voor dit doel wordt ingezameld. Het wordt tijdens de eerste maanden van de zwangerschap door het lichaam in grote hoeveelheden aangemaakt.
Het toepassen van HCG bij het afvallen is een vinding van een Engelse huisarts. Toedienen van het hormoon in lage doseringen, in combinatie met een dieet van 500 kcal per dag, zou leiden tot blijvend gewichtsverlies. En ook nog eens op de gewenste plekken, zoals de buik, de billen, de heupen en dijen. Bovendien zouden hongergevoelens achterwege blijven. Geneesmiddelenproducenten raden het gebruik van HGC om af te vallen sterk af.
HCG is een medicijn en mag dus niet vrij verkocht worden. Het wordt wel aangeboden in veel afslank- en schoonheidsinstituten onder begeleiding van een arts. Dit is niet illegaal. Sinds december 2010 voert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) echter actie om het onjuiste gebruik tegen te gaan. Artsen of apothekers die het hormoonmiddel voorschrijven of afleveren als afslankkuur bieden volgens de inspecteur geen verantwoorde zorg en riskeren een boete van 150.000 euro. Verkoop in het buitenland of via internet is overigens wel illegaal.
Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar het afslankende effect van HCG. Telkens was de conclusie dat gebruik van HCG tijdens het dieet geen enkel verschil maakte. Het gewichtsverlies dat optreedt bij het volgen van een dergelijke kuur komt volledig door het strenge dieet van 500 kcal per dag. Het risico dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat, is bij een voeding die zo beperkt is, zeer groot. Gewichtsverlies gaat in het begin snel, later wordt de stofwisseling trager en zuiniger. Als de kuur afgelopen is, neemt het gewicht weer versneld toe. Het jojo-effect is dan ook onvermijdelijk.
Het gebruik van HCG kent grote gezondheidsrisico's. Zo neemt de kans op vochtophoping in de borst- en buikholte toe en kunnen bloedstolseltjes ontstaan.

Terug

Diuretica of plastabletten

Plastabletten worden vooral voorgeschreven bij te veel vocht vasthouden of een te hoge bloeddruk. Deze medicijnen zetten de nieren aan het werk en veroorzaken zo een verhoogde productie van urine. Er zijn mensen die plastabletten gebruiken om af te vallen. Dit is geen goed idee; het leidt alleen maar tot vochtverlies, lichaamsvet blijft gewoon zitten waar het zit. Bovendien geeft het grote gezondheidsrisico's. Zo kan het vochtverlies leiden tot een extreem lage bloeddruk. Ook raakt het lichaam met de urine veel mineralen kwijt, onder andere kalium. Een tekort hieraan kan leiden tot ernstige hartritmestoornissen.

Terug

Laxeermiddelen

Laxeermiddelen zijn bedoeld om verstopping te verhelpen. Deze middelen worden soms ook gebruikt om af te vallen. Het gewichtsverlies is echter tijdelijk en komt door een verlies van vocht; lichaamsvet verdwijnt er niet mee. Ook voorkomen laxeermiddelen niet dat voedsel wordt opgenomen door het lichaam. Dit gebeurt namelijk in de dunne darm. Laxeermiddelen werken in op de dikke darm, dus nadat het voedsel de dunne darm is gepasseerd.
Er zijn nogal wat bezwaren tegen een dergelijk gebruik van laxeermiddelen. De darmen kunnen bijvoorbeeld 'lui' worden. Ze raken gewend aan de prikkeling van het laxeermiddel en kunnen niet meer op eigen kracht functioneren wanneer het gebruik gestopt wordt. Met als gevolg een vervelende verstopping. Veel laxeermiddelen kunnen en mogen dan ook niet langer dan drie dagen achtereen gebruikt worden. Langdurig misbruik, vooral in combinatie met weinig eten of vasten, kan leiden tot blijvende beschadiging van de darmen.
Laxeermiddelen kunnen nog meer nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Bij langdurig gebruik kan een tekort aan vitaminen en mineralen ontstaan. Het lichaam krijgt te weinig tijd om deze op te nemen uit de voeding. Ook verliest het lichaam veel vocht en daarmee veel mineralen. Een tekort aan het mineraal kalium kan leiden tot ernstige hartritmestoornissen. Tot slot kunnen laxeermiddelen de werking van bepaalde medicijnen nadelig beïnvloeden. Dit komt door een versnelde darmpassage.

Terug

Vezelproducten

Vezelproducten zoals psylliumzaad of zemelen worden gebruikt bij verstopping of aambeien. Ze zorgen voor meer en zachtere ontlasting. Dit doen ze door in de darmen op te zwellen en zo de darmen extra aan het werk te zetten. Het is belangrijk bij gebruik van dergelijke producten veel te drinken. Bij te weinig vocht ontstaat juist verstopping. Als bijwerking kan soms een opgeblazen gevoel en winderigheid optreden.
Vezels kunnen de opname van vitaminen en mineralen bemoeilijken. Het is dan ook mogelijk dat er door gebruik van vezelproducten tekorten ontstaan.
Vezelproducten worden wel eens aangeprezen als afslankmiddel omdat ze sneller een gevoel van verzadiging geven. Dit effect leidt echter niet tot gewichtsvermindering als het eetpatroon niet gewijzigd wordt. Met andere woorden, door simpelweg een vezelproduct te gebruiken, zult u niet afvallen.

Terug