Lichamelijke gevolgen

Klik op de verschillende organen om te lezen wat de gevolgen kunnen zijn van een eetstoornis.

Hersenen en zenuwstelsel

Eetbuien veroorzaken een verhoogde activiteit in een deel van het onwillekeurig zenuwstelsel. Hierdoor neemt de hartslag toe, gaat men zweten en ontstaat er een benauwd gevoel. Deze verschijnselen nemen weer af als de eetbui voorbij is.
Door te weinig of eenzijdig eten kunnen er tekorten ontstaan aan bepaalde vitamines waardoor de werking van het zenuwstelsel verstoord wordt. Gevolgen hiervan zijn onder meer geheugenstoornissen, moeite met concentreren en kramp. Als de tekorten te groot worden of te lang duren, kan de schade blijvend zijn.
Door langdurig vasten en ernstig ondergewicht vinden er veranderingen in de hersenen plaats, waardoor het minder goed lukt om helder en rationeel te denken. Dit kan door gewichtstoename en gezonde voeding verbeteren.

Skelet en spieren

Door overgewicht kunnen problemen met de gewrichten optreden. Er is een verhoogd risico op gewrichtsslijtage. Wanneer de menstruatie uitblijft als gevolg van een eetprobleem, zal botontkalking optreden. Een tekort aan het vrouwelijk hormoon oestrogeen is hier de oorzaak van. Het skelet wordt broos en er is een grotere kans op botbreuken. Hoe langer het tekort aan calcium voortduurt, des te groter is het risico op blijvende gevolgen.
Een tekort aan eiwitten kan leiden tot spierafbraak. Herstel van het eetpatroon, waarbij voldoende eiwitten worden opgenomen, zal de spierafbraak doen stoppen.

Mond en keel

Door het eten van veel zoetigheid wordt het gebit aangetast en kan er cariës ontstaan.
Wanneer braken wordt opgewekt, tast maagzuur het tandglazuur aan, waardoor cariës ontstaat. De keel raakt door het braken geïrriteerd. Ook zetten de speekselklieren op en kunnen er wondjes in de mondhoeken ontstaan.
Dit herstelt zich als er niet langer gebraakt wordt. De schade aan het gebit is echter onomkeerbaar.

Slokdarm

Als gevolg van eetbuien of braken kunnen slokdarm, maag en twaalfvingerige darm kunnen geïrriteerd raken. Ook overmatig gebruik van zoetstoffen, laxeermiddelen of zuren kan klachten veroorzaken.
Deze gevolgen zijn niet blijvend, bij herstel van het eetprobleem zullen deze klachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen.

Hart en bloeds-omloop

Door het eten van veel vet voedsel kan de cholesterolspiegel stijgen. Dit heeft, net als overwicht, een groter risico op hart- en vaatziekten tot gevolg. Het risico neemt verder toe als er sprake is van diabetes. Een gezond eet- en leefpatroon vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Door braken of gebruik van laxeer- of plasmiddelen zal de kalium- en natriumspiegel in het bloed dalen. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke hartritmestoornissen. Ook het drinken van grote hoeveelheden water kan dit veroorzaken. Bij langdurig vasten dalen hartslag en bloeddruk, met als gevolg vermoeidheid en duizelingen. Dit herstelt zich weer zodra er voldoende wordt gegeten.

Lever

Anorexia nervosa kan leiden tot ernstige en soms onomkeerbare problemen met de lever. Vasten leidt tot uitputting van de glycogeenvoorraad in de lever. Leververvetting kan optreden door ondervoeding in combinatie met eiwittekort. Leververvetting kan uitmonden in hepatitis of levercirrose. Hierbij kan blijvende schade ontstaan.
Ook kan leververvetting een gevolg zijn van overgewicht. Hierbij speelt het hormoon insuline een belangrijke rol. Wanneer insulineresistentie optreedt en de bloedsuikerspiegel te hoog is, wordt glucose omgezet in vet en in de lever opgeslagen. Een gezond voedings- en leefpatroon kan voorkomen dat de lever blijvende schade oploopt.

Maag

Als gevolg van eetbuien of braken voelt de maag ongemakkelijk en pijnlijk aan. Maag en twaalfvingerige darm kunnen geïrriteerd raken. Bij geregeld grote eetbuien kan de maag oprekken. Hierdoor is verzadiging niet meer goed te voelen. Door langdurig te vasten kan de maag zich minder snel ledigen waardoor ook na het eten van kleine porties al een vol gevoel ontstaat.
Ook overmatig gebruik van zoetstoffen, laxeermiddelen of zuren kan maagdarmklachten veroorzaken.
Deze gevolgen zijn niet blijvend, bij herstel van het eetprobleem zullen deze klachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen.

Alvleesklier

De alvleesklier produceert insuline, een hormoon dat de glucosespiegel in het bloed reguleert. Bij overgewicht worden de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline en kan er diabetes mellitus type II (suikerziekte) ontstaan.
Een gezond eet- en leefpatroon kan het ontstaan van diabetes mellitus type II voorkomen. Indien er al diabetes is dan heeft een gezondere levenswijze vrijwel altijd een gunstige uitwerking op het ziektebeeld.

Nieren

Door uitdroging, als gevolg van vasten, braken, laxeren of gebruik van plasmiddelen, werken de nieren minder goed. Hierdoor neemt het risico op nierstenen toe.
Wanneer het lichaam veel mineralen verloren heeft, zullen de nieren minder vocht uitscheiden. Hierdoor ontstaan er vochtophopingen in het lichaam, ook wel oedeem genoemd.
Voldoende vocht en een gezond voedingspatroon helpen de nieren om afvalstoffen af te voeren.

Darmen

Na een eetbui komt een ongemakkelijk, opgeblazen gevoel vaak voor. Verstopping komt voor bij anorexia en boulimia nervosa als er weinig voedsel de darmen passeert, er een overmaat aan vezels wordt gebruikt of onvoldoende vetten worden gegeten. Ook als gevolg van gebruik van laxeermiddelen kunnen de darmen 'lui' worden, met verstopping als gevolg.
Deze gevolgen zijn niet blijvend, bij herstel van het eetprobleem zullen deze klachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Langdurig misbruik van laxeermiddelen kan echter wél tot blijvende schade aan de darmen leiden.

Geslachts-organen

Wanneer er sprake is van overgewicht, kan de vruchtbaarheid afnemen en kan het moeilijker zijn om zwanger te worden. Het uitblijven van de menstruatie is één van de kenmerken van anorexia nervosa. Wanneer bij herstel het lichaamsgewicht weer toeneemt, komt de menstruatie veelal ook weer terug. Maar hoe langer de periode duurt dat de menstruatie uitblijft, des te groter het risico op blijvende problemen met de vruchtbaarheid. Ook bij boulimia nervosa kunnen problemen met de menstruatie en de vruchtbaarheid optreden, zonder dat hierbij sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Deze gevolgen zijn over het algemeen niet blijvend.
Bij mannen daalt als gevolg van anorexia nervosa de testosteronspiegel. Dit kan impotentie tot gevolg hebben. Een gezond voedingspatroon geeft herstel van de testosteronspiegel waardoor de potentie zich ook weer herstelt.

Luchtwegen

Overgewicht kan leiden tot problemen met de luchtwegen. Zo kan er bijvoorbeeld tijdens het slapen geregeld een korte ademstilstand optreden.

Huid

Als gevolg van anorexia nervosa wordt de huid droog en kan er haaruitval optreden. Ook neemt de lichaamstemperatuur af. De handen en voeten voelen koud aan en de huid ziet blauw. Door hormonale veranderingen ontstaat er donsbeharing op gezicht, rug en armen. Bij een verstoorde leverwerking kan de huid geel kleuren.
Bij mannen heeft anorexia nervosa een verminderde baardgroei tot gevolg door afname van de hoeveelheid testosteron in het bloed.
Herstel treedt op bij een gezond eetpatroon en gewichtstoename.

Hersenen en zenuwstelselSkelet en spierenMond en keelSlokdarmHart en bloeds-omloopLeverMaagAlvleesklierNierenDarmenGeslachts-organenLuchtwegenHuid