Problemen met eten

Eten een probleem?

Demo behandeling

'Ik heb alle diëten al geprobeerd maar ik word al dik van water!'
'Als ik eenmaal iets lekkers eet, kan ik niet meer stoppen...'
'Ik heb een vreselijk dik achterwerk maar blijkbaar ben ik de enige die dat ziet...'
'Ik heb laatst alle koekjes opgegeten. Heb ik nu een eetprobleem?'
'Mijn dochter doet aan de lijn. Straks krijgt ze nog een eetstoornis.'

Eetproblemen

Wanneer is er sprake van een eetprobleem? Iemand die zich eens een keer aan de koekjes vergrijpt, heeft nog niet direct een eetprobleem. Iemand die niet tevreden met zijn gewicht is en besluit te gaan lijnen, evenmin. Maar als u een haat-liefdeverhouding met eten en de weegschaal hebt, en als eten zo'n grote rol speelt dat het u belemmert in uw dagelijks leven, dan kan er sprake zijn van een eetprobleem.
Herkent u zich in één of meer van de volgende uitspraken? Misschien dat eten dan voor u een probleem is geworden.

 • Ik denk heel vaak aan eten.
 • Ik wil van alles weten hoeveel calorieën het bevat.
 • Er is goed voedsel en er is slecht voedsel.
 • Als ik mij rot voel, eet ik meer dan anders.
 • Van een klein beetje eten zit ik al helemaal vol.
 • Als ik eet voel ik mij prettig.
 • Ik eet tot ik vol zit en toch word ik te mager.
 • Ik eet ook als ik geen trek heb.
 • Ik lust bijna niets, veel vind ik te vet of te zoet.
 • Ik baal van mijzelf als ik gesnoept heb of teveel gegeten.
 • Ik voel mij schuldig na iedere hap.
 • Ik eet liever niet in gezelschap van anderen.
 • Ik neem mij iedere keer voor om af te vallen maar steeds mislukt dit.
 • Als ik maar wat slanker was, dan zou ik vast gelukkiger zijn.

Gelukkig is de haat-liefdeverhouding met eten weer te herstellen. Hiervoor moet u naar uzelf durven kijken en de vraag stellen waarom u soms anders met eten omgaat dan uw bedoeling was. Tevens bekijkt u of uw gehele eetpatroon gezond is en het u voldoening geeft. Vervolgens maakt u de keuze om hier verandering in aan te brengen. Dat betekent niet weer een nieuw dieet. De verandering zit 'm in uw houding ten aanzien van eten en uw lichaam en de functie die eten voor u vervult.
De online behandeling kan u ondersteunen in dit proces. U kunt zich aanmelden via de knop in het rechtermenu op deze pagina.

Terug

Een eetstoornis?

Een eetprobleem is niet hetzelfde als een eetstoornis. Een eetstoornis wordt omschreven als een psychische stoornis in het eetgedrag. De verschillende eetstoornissen hebben duidelijk omschreven kenmerken aan de hand waarvan een arts of andere deskundige vast kan stellen of hier sprake van is. Een eetstoornis is dus een duidelijke, medische diagnose. Een eetprobleem is dat niet. Een eetprobleem kan echter wel uitmonden in een eetstoornis.

Op het eerste gezicht lijken de verschillen tussen de diverse eetstoornissen groot. Iemand die sterk vermagerd is door uithongering, lijkt weinig gemeen te hebben met iemand die zich regelmatig overeet. Toch zijn er kenmerken die we terugzien bij alle eetstoornissen.

Als u lijdt aan een eetstoornis dan:

 • bent u de hele dag bezig met eten, gewicht en uw lichaamsomvang. Dit kost zoveel tijd en energie dat het u belemmert in uw dagelijks leven;
 • hebt u vaak geen realistisch beeld van uw eigen lichaamsomvang. U vindt vrijwel altijd dat u dikker bent dan in werkelijkheid het geval is en walgt van uw lichaam;
 • hebt u vaak een sterke wens om af te vallen. De gedachte aan een paar kilo erbij roept veel angst en spanning op;
 • hebt u een lage zelfwaardering. U vindt uzelf weinig waard en denkt negatief over wie u bent en wat u doet. U verwacht dat u zich gelukkig voelt zodra u uw streefgewicht bereikt;
 • hebt u schaamte- en schuldgevoelens over uw problemen met eten en met uzelf. U bent zeer bedreven in het verborgen houden van die problemen. Dit kan ertoe leiden dat u zich meer gaat afzonderen en eenzamer wordt.

Elke eetstoornis heeft naast deze algemene kenmerken nog meer specifieke kenmerken. Deze worden bij de afzonderlijke eetstoornissen benoemd. Als u één of meer van de bovenstaande punten herkent, dan betekent dit niet meteen dat u een eetstoornis hebt. Wel kan het zijn dat u gevoelig bent voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Door de betekenis van eten voor u persoonlijk te onderzoeken en eventueel uw patronen te veranderen, kunt u leren omgaan met deze gevoeligheid. De online behandeling ondersteunt u hierbij.

Een eetstoornis is een ernstige aandoening die levensbedreigend kan worden. Zonder hulp herstellen is zeer moeilijk. Een eetstoornis moet daarom niet onderschat worden. Hoe eerder hulp wordt gezocht, des te groter de kansen op herstel.

Terug

Test uzelf

Wilt u weten of u misschien een eetprobleem hebt? Doe dan de Eettest. Met deze test kunt u in een paar minuten een idee krijgen of u mogelijk een eetstoornis heeft.

Deze test geeft een indicatie of er sprake is van een eetprobleem. De test is niet bedoeld om een diagnose te stellen. Het advies dat u in deze test krijgt is niet volledig. Een hulpverlener kan een betere inschatting maken van uw situatie en een advies op maat geven.

De test is anoniem. Er worden geen gegevens opgeslagen.

Terug