In de media

Innit Magazine: Etendebaas.nl 'Online begeleiding, eigen hulpverlener & een stabiel eetpatroon'

Demo behandeling
29-4-2013

Innit Magazine: Etendebaas.nl 'Online begeleiding, eigen hulpverlener & een stabiel eetpatroon'

In Innit Magazine editie #2 hebben wij een stuk over het programma Etendebaas.nl geschreven. Een manier om via een gestructureerd programma je te helpen om bewust met je eten om te gaan. Dat dit een succes kan zijn, blijkt wel uit het verhaal van Rosa.

Kun je kort wat over jezelf en je situatie vertellen?
Ik ben een vrouw van 40 jaar. Ik woon en werk sinds 12 jaar in Afrika als laborante voor verschillende onderzoeksprojecten in verschillende landen. Eerst in Oeganda, toen in Tanzania en nu in Malawi.

Hoe is je eetprobleem ontstaan?
In Oeganda (en vele andere Afrikaanse landen) krijg je als je bij iemand op bezoek komt eten aangeboden. Mensen hebben zelf vaak niet veel, maar als gast ben je altijd koning(in) en word je getrakteerd op het beste van het beste. Na 2 jaar in Oeganda te zijn was ik 7 kilo zwaarder dan toen ik daar aankwam (en ik dacht bij voorbaat nog wel dat ik in Afrika niet veel te eten zou krijgen en af zou vallen). Toen ik op een avond al gegeten had nodigde mijn buren me uit om te komen eten. Dat ik net gegeten had leek geen excuus voor hen. En dus at ik nog een avondmaal. Toen ik thuis kwam besloot ik m’n vinger in m’n keel te stoppen. Geen idee hoe ik daar bij kwam, maar twee maaltijden was me echt te veel. Dit was februari 2002. Dit ging zo makkelijk dat ik dit nadien vaker deed. Dit ging zo een aantal jaar door. Ik wist wel dat wat ik deed niet normaal was, maar ik zag er eigenlijk geen negatieve kanten aan.

Hoe ben je Etendebaas.nl op het spoor gekomen?
Begin 2009 was ik m’n situatie helemaal zat. Ook werd ik gestoord van continu in m’n hoofd bezig zijn met het plannen van niet-eten en veel sporten. Er moest iets veranderen! En dus zocht ik hulp op internet. En daar vond ik door te zoeken op “online hulp eetprobleem” Etendebaas.nl

Op wat voor manier heeft het programma je geholpen of gesteund?
Het heeft me inzicht gegeven in waarom en wanneer ik eetbuien heb en me handvatten gegeven hoe de eetbuien te voorkomen. Ik heb weer leren inzien wat gezond eten is. Hoewel ik dacht héél gezond te eten zie ik nu in dat mijn eetpatroon helemaal niet zo gezond was. Ook heeft het me de durf gegeven om het mijn directe omgeving te vertellen. Ik dacht altijd dat een eetprobleem iets van jonge meisjes was, ik schaamde me heel erg dat ik als eind dertiger niet wijzer was en niet harder had gevochten tegen het ontstaan van m’n eetprobleem. Maar op het forum van Etendebaas.nl kwam ik lotgenoten van allerlei leeftijden tegen. Dit gaf me erg veel steun.

Wat is het concrete resultaat dat je geboekt hebt?
Met het volgen van de behandeling van Etendebaas.nl heb ik denk ik zo’n 2/3e van m’n eetstoornis overwonnen. Nu, bijna 3 jaar na het afsluiten van de behandeling, ben ik bijna eetstoornisvrij. Het is/was een lange zware weg, maar geen onmogelijke weg. M’n vinger heb ik al ruim 3 jaar niet meer in m’n keel gestopt en ik ben heel erg blij dat ik weer kan genieten van sociale gelegenheden waar ik geniet van de lekkere hapjes zonder meteen in de stress te schieten dat ik daardoor vast 10 kilo aan zal komen. Ik vind het lekker om te sporten, maar het moet niet meer en dat is een heerlijke bevrijding. Ik ben echt niet elke dag happy met m’n lijf, maar als ik in de spiegel kijk denk ik steeds vaker: 40 jaar en dit lijf, dat is toch helemaal niet slecht! Voor mij is Etendebaas.nl een enorm grote steun geweest, zonder die behandeling zou ik nu nog lang niet zijn waar ik nu ben. Ik hoop echt dat anderen er net zo veel profijt van hebben als ik. Van een eetprobleem af komen is een lang gevecht, maar met hulp wordt het gevecht wel makkelijker.

Ik wens iedereen die nog midden in het gevecht zit heel veel sterkte! Het is mogelijk er van af te komen!

Bron: Innit Magazine editie #4

Terug naar nieuwsoverzicht