Pillen en poeders

Op recept

Demo behandeling

Een arts kan bepaalde medicijnen voorschrijven om gewichtsverlies te bevorderen. Er moet dan sprake zijn van een BMI van 30 of hoger of een BMI van 28 of hoger met bijkomende risicofactoren als diabetes, te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte.

Orlistat

Orlistat (merknaam: Xenical) zorgt ervoor dat er ongeveer dertig procent minder vet uit de voeding wordt opgenomen. Het vet wordt in de darmen gebonden en verlaat het lichaam met de ontlasting. Het is echter maar een hulpmiddel en het eetpatroon zal dus ook aangepast moeten worden. Onderzoek toont aan dat gebruik ongeveer drie kilo extra aan gewichtsverlies oplevert. Niet echt een spectaculaire stijging dus. Winderigheid, verhoogde aandrang en dunne ontlasting kunnen bijwerkingen zijn van orlistat. Ook kan ongewild verlies van ontlasting plaats vinden, zeker na het eten van een vette snack. Bovendien kan een tekort aan vetoplosbare vitamines ontstaan. Het gebruik van een vitaminepreparaat wordt dan ook aanbevolen.
Orlistat wordt niet vergoed.

In januari 2009 heeft de Europese Unie besloten dat een lichte versie van orlistat onder de merknaam Alli zonder recept mag worden verkocht. Alli mag alleen in de apotheek verkocht worden aan volwassenen met een BMI die hoger is dan 28, nadat de apotheker in een gesprek voorlichting heeft gegeven over het gebruik van dit medicijn, de bijwerkingen en het belang van een blijvende verandering in leefstijl.

Terug

Sibutramine

Sibutramine (merknaam: Reductil) is een zogenaamde eetlustremmer. Het stelt het hongergevoel uit en is slechts een hulpmiddel. Ook bij gebruik van dit medicijn moet het eetpatroon worden aangepast. De effectiviteit is vergelijkbaar met die van orlistat. Spectaculair gewichtsverlies levert het dus niet op. Stoppen met het medicijn leidt tot een lichte toename van het gewicht.
Sibutramine heeft, zeker in het begin, veel bijwerkingen. Duizeligheid, droge mond, hoofdpijn, slapeloosheid, verstopping of juist diarree zijn enkele mogelijke bijwerkingen. Ook kan de bloeddruk stijgen en de hartslag toenemen. Depressies, het vasthouden van vocht en een pijnlijke menstruatie kunnen tevens voorkomen. Bovendien kan subitramine het reactievermogen verminderen.

Sibutramine was op recept verkrijgbaar in capsules onder de merknaam Reductil. Het is sinds januari 2010 uit de handel gehaald vanwege een verhoogd risico op hartvaatproblemen.

Terug

Rimonabant

Rimonabant (merknaam: Acomplia) is een nieuw geneesmiddel. In de media wordt gesproken van een 'wonderpil': het zou overgewicht als sneeuw voor de zon doen verdwijnen en een eind maken aan allerlei verslavingen. In werkelijkheid is het gewichtsverlies minder spectaculair, het gaat om circa tien procent. Als bijwerkingen worden genoemd misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en angsten en depressie. Ook komen ontstekingen aan de bovenste luchtwegen voor.

De Europese registratieautoriteit EMEA (European Medicines Agency) had rimonabant goedgekeurd als aanvulling op dieet en lichaamsbeweging voor behandeling van patiënten met obesitas of patiënten met overgewicht in combinatie met risicofactoren. In oktober 2008 heeft de EMEA besloten de vergunning te schorsen, vanwege geringe werkzaamheid en hoog risico op bijwerkingen, vooral depressieve klachten. Het middel mag niet langer worden voorgeschreven.

Terug

Uit de handel

De eetlustremmers fenfluramine, dexfenfluramine en manizol mogen niet meer worden voorgeschreven en verkocht in Nederland. Deze middelen hebben ernstige bijwerkingen zoals een verhoogde bloeddruk en gebreken aan de hartkleppen. Het risico op bijwerkingen neemt zelfs toe na langer gebruik. De werking van deze medicijnen is beperkt, groot gewichtsverlies wordt er niet mee bereikt.
Hoewel verboden in Nederland, zijn deze middelen via internet verkrijgbaar. Gebruik is echter zeer onverstandig.

Terug

Kruidenmiddelen

Er zijn artsen die kruidenmiddelen voorschrijven aan hun patiënten. Kruidenmiddelen zijn geen geneesmiddelen en worden niet getoetst op hun werkzaamheid. Daarnaast zijn kruidenmiddelen, in tegenstelling tot medicijnen, vaak sterk uiteenlopend gedoseerd en wisselt de samenstelling nogal eens. Dit maakt de werking niet altijd even voorspelbaar.
Vaak wordt bij het gebruik van kruiden gedacht, baat het niet dan schaadt het niet. De realiteit is echter anders. Zo liepen in België in de jaren negentig mensen onherstelbare schade op aan hun nieren als gevolg van het gebruik van Chinese afslankkruiden. Velen van hen moesten een niertransplantatie ondergaan. Ook kregen sommigen kanker aan de urinewegen. De kruidenmiddelen werden hen door artsen voorgeschreven.
Deze middelen worden nog steeds via internet te koop aangeboden. Gebruik van dergelijke afslankkruiden is sterk af te raden.
Meer over kruidenmiddelen kunt u lezen bij Kruidenproducten onschuldig?

Terug